Dit gaatniet over borsten.
Dit gaat over mij.

Stel: je hebt een lief. Jullie chatten uren met elkaar. Op een romantisch moment stuur je een naaktfoto door. Enkele maanden later maak je het uit. Je ex neemt wraak door je foto naar je hele school te sturen en op het internet te plaatsen. Wie gaat er hier in de fout?

“Jij natuurlijk. Je had die foto maar niet moeten maken.”
We legden deze situatie voor aan diverse groepen jongeren. En telkens weer was dit het antwoord van zo’n 80% van de groep. Met ‘Sex Thing’ willen we hen duidelijk maken dat iedereen die ongewenst een seksueel getinte foto mee verspreidt, verantwoordelijk is voor de gevolgen.

Theater O’Kontreir ontwikkelde deze voorstelling op vraag van en in nauwe samenwerking met Child Focus

OVER DE VOORSTELLING

Een klasreünie. Iedereen is uitgenodigd behalve Anna. Jaren geleden stuurden haar klasgenoten een naaktfoto van haar de hele school rond. Haar aanwezigheid zou dus wel eens een boel pijnlijke herinneringen naar boven kunnen halen.

Maar Anna komt toch. Meer zelfs, ze neemt de microfoon en confronteert de zaal met haar verhaal.

Hoe ze verliefd was op Thomas. Hoe ze niet wist dat die met zijn vrienden een weddenschap had afgesloten om een naaktfoto van haar te bemachtigen. Hoe ze naar elkaar toegroeiden. Hoe Anna hem een foto van haar trotse borstjes stuurde. Hoe hij twijfelde maar uiteindelijk toch onder de druk van zijn vrienden bezweek. En hoe ze vervolgens de controle over de situatie verloren…

Anna vertelt haar verhaal niet alleen. Ze krijgt de hulp van een live gitarist . Woorden en muziek glijden in elkaar en verstrengelen zich tot een poëtische, associatieve rock & roll vertelling.

Ook het publiek krijgt een rol als Anna’s ex-klasgenoten. Zo laat de voorstelling hen de impact van een schijnbaar onschuldige handeling als het doorsturen van een foto aan den lijve ondervinden.

Doelgroep: 2de, 3de en 4de jaar secundair onderwijs, alle richtingen

FOTO's
LESMAP

 Als we ons tot doel stellen het onderwerp bespreekbaar te maken, dan is de kwaliteit van de naverwerking natuurlijk van cruciaal belang. Daarom krijgt u een uitgebreide lesmap ter beschikking met gedetailleerd uitgewerkte werkvormen om de voorstelling na te bespreken. Ze dagen de leerlingen uit om dieper op het fenomeen ‘sexting’ in te gaan. De lesmap omvat volgende onderdelen:

  • Cijfers en onze visie op het fenomeen ‘sexting’
  • Een reeks oefeningen en werkvormen die rechtstreeks aansluiten bij de voorstelling
  • Een reeks oefeningen en werkvormen die het thema verbreden los van de voorstelling

U kan de lesmap hier downloaden.

Sexting.be

Op dit platform bundelt Mediawijs alle informatie, werkvormen, cijfers, didactisch materiaal, beleidstools,… rond het thema sex thing. 

Theater O’Kontreir was samen met Sensoa, Child Focus en Piment betrokken bij de opstart.

www.sexting.be

Samen met Child Focus

Deze voorstelling kwam tot stand op vraag van en in nauwe samenwerking met Child Focus.

Zij willen seksuele uitbuiting van kinderen en jongeren aanpakken en voorkomen. Preventie en informatie over het relatief nieuwe fenomeen van uit de hand gelopen sexting is daar een belangrijk onderdeel van. 

Samen kwamen we tot de visie dat sexting een normaal onderdeel vormt van de seksuele ontwikkeling van jongeren. De situatie wordt pas problematisch bij ‘secundaire’ sexting of wanneer een jongeren zich onder druk gezet voelen om seksueel getinte beelden te maken. 

Momenteel biedt Child Focus tools voor scholen en jongeren aan op drie niveaus. 

  • Ondersteunen van scholen bij het ontwikkelen van een sexting beleid.
  • Lespakketten en vormingen om jongeren bewust te maken van de impact van het ongevraagd doorsturen van seksueel getinte beelden en hun verantwoordelijkheid daarin.
  • Een sociale media tool die jongeren weerbaar helpt reageren wanneer ze zich onder druk gezet voelen om seksueel getinte beelden te maken en door te sturen.

Klik hier om hun aanbod te ontdekken.

OVER DE MAKERS

Elena Peeters studeerde in 2015 af in de richting ‘Woord’ van het Conservatorium Antwerpen. Haar eindwerk, de monoloog ‘Elena’, werd zo goed ontvangen dat een uitgebreide theatertour in Vlaanderen en Nederland volgde. Daarnaast is ze een deel van het ‘Zangerscollectief’. In 2017 speelt ze mee in de voorstelling ‘Niets’ van de Nieuwe Tijd en HETPALEIS. En in ‘Sex Thing’.

Aline Nuyens studeerde in 2011 af aan de Toneelacademie Maastricht. Aline liep stage bij Toneelgroep Maastricht in de voorstelling ‘Gevallen van alledaagse waanzin’. Tijdens haar studie speelde ze in de voorstelling ‘Toen geluk en ongeluk zich in elkaar vergisten’ onder regie van Daria Bukvić, die dit seizoen op het Fringe festival te zien was. Aline heeft in de voorstellingen ‘Othello’ en ‘Kleine Sofie’ gespeeld bij het Vlaamse toneelgezelschap Laika.

Tim Ielegems maakte naam als bezieler van de bluesband Fried Bourbon. Daarnaast trad hij onder meer op met Roland Van Campenhout, Steven De Bruyn, Gene Taylor en James Harman. Zo groeide hij uit tot één van de meest gerenommeerde Belgische bluesgitaristen. In 2016 bracht hij als zanger en gitarist van de nieuwe band ‘Shakedown Tim & the Rhythm Review’ het album ‘Hard to Catch’ uit. Met ‘Sex Thing’ maakt hij zijn debuut als theatermuzikant.

Mattias De Paep is schrijver/regisseur voor theater. Samen met Frank Van Erum richtte hij Theater O’Kontreir op. Met de jongerenvoorstellingen ‘Trip’, ‘Het Schaap van Vlaanderen’, ‘De Pest! aan mij’ en ‘F*ck!’ groeide dit jonge gezelschap in enkele jaren tijd uit tot een referentie voor educatief theater in Vlaanderen. Daarnaast schreef en regisseerde hij voor Klein Barnum, Theater Aan De Stroom, Le Mal du Sciècle, Gino Sancti, Kunst Z en het Conservatorium Antwerpen.

PRAKTISCH
  • Duur: 50 min
  • Eerste voorstelling: 1.050 euro
  • Tweede voorstelling: 10% korting (zelfde plaats, zelfde dag)
  • Licht & geluidsinstallatie: inbegrepen indien niet aanwezig
  • Auteursrechten: niet inbegrepen
  • Verplaatsingskosten: 0,42/km
  • Vermelde prijzen zijn steeds exclusief 6% BTW
  • Publieksmaximum: 200 leerlingen
Franstalige versie '#VU'

Samen met Andreas Christou regisseerde Mattias ook de franstalige versie van ‘Sex Thing’ voor het Waalse gezelschap ‘Arts Nomades‘.

#Vu‘ werd de ‘Coup Foudre de la Presse’ op het theaterfestival van Huy 2018 en ontving in 2019 de ‘Prix Maeterlinck’ voor de beste jeugdvoorstelling van het seizoen. 

Meer info:
www.artsnomades.be/vu