Sex Thing

Stel: je hebt een lief. Jullie chatten uren met elkaar. Op een romantisch moment stuur je een naaktfoto door. Enkele maanden later maak je het uit. Je ex neemt wraak door je foto naar je hele school te sturen en op het internet te plaatsen. Wie gaat er hier in de fout?

Jij natuurlijk. Je had die foto maar niet moeten maken.

We legden deze situatie voor aan diverse groepen jongeren. En telkens weer was dit het antwoord van zo’n 80% van de groep. Met ‘Sex Thing’ willen we hen duidelijk maken dat iedereen die ongewenst een seksueel getinte foto mee verspreidt, verantwoordelijk is voor de gevolgen.

Theater O’Kontreir ontwikkelde deze voorstelling op vraag van en in nauwe samenwerking met Child Focus

HET VERHAAL

Een klasreünie. Iedereen is uitgenodigd behalve Anna. Jaren geleden stuurden haar klasgenoten een naaktfoto van haar de hele school rond. Haar aanwezigheid zou dus wel eens een boel pijnlijke herinneringen naar boven kunnen halen.

Maar Anna komt toch. Meer zelfs, ze neemt de microfoon en confronteert de zaal met haar verhaal.

Hoe ze verliefd was op Thomas. Hoe ze niet wist dat die met zijn vrienden een weddenschap had afgesloten om een naaktfoto van haar te bemachtigen. Hoe ze naar elkaar toegroeiden. Hoe Anna hem een foto van haar trotse borstjes stuurde. Hoe hij twijfelde maar uiteindelijk toch onder de druk van zijn vrienden bezweek. En hoe ze vervolgens de controle over de situatie verloren…

Anna vertelt haar verhaal niet alleen. Ze krijgt de hulp van de gitarist die werd ingehuurd om de reünie op te vrolijken. Woorden en muziek glijden in elkaar en verstrengelen zich tot een poëtische, associatieve rock & roll vertelling.

Ook het publiek krijgt een rol. Anna spreekt hen voortdurend aan als haar ex klasgenoten. Op die manier kunnen ze niet anders dan in haar hoofd kruipen. Zo laat de voorstelling hen de impact van een schijnbaar onschuldige handeling als het doorsturen van een foto aan den lijve ondervinden.

Doelgroep: 2de, 3de en 4de jaar secundair onderwijs, alle richtingen

FOTO’S 

LESMAP BIJ DE VOORSTELLING

 Als we ons tot doel stellen het onderwerp bespreekbaar te maken, dan is de kwaliteit van de naverwerking natuurlijk van cruciaal belang. Daarom krijgt u een uitgebreide lesmap ter beschikking met gedetailleerd uitgewerkte werkvormen om de voorstelling na te bespreken. Ze dagen de leerlingen uit om dieper op het fenomeen ‘sexting’ in te gaan. De lesmap omvat volgende onderdelen:

 • Cijfers en onze visie op het fenomeen ‘sexting’
 • Een reeks oefeningen en werkvormen die rechtstreeks aansluiten bij de voorstelling
 • Een reeks oefeningen en werkvormen die het thema verbreden los van de voorstelling

U kan de lesmap hier downloaden.

CHILD FOCUS EN SEXTING

Child Focus wil seksuele uitbuiting van kinderen en jongeren aanpakken en voorkomen. Preventie en informatie over het relatief nieuwe fenomeen van uit de hand gelopen sexting is daar een belangrijk onderdeel van. 

De algemene insteek hierbij is dat sexting een normaal onderdeel vormt van de seksuele ontwikkeling van jongeren. De situatie wordt pas problematisch bij ‘secundaire’ sexting of wanneer een jongeren zich onder druk gezet voelen om seksueel getinte beelden te maken. 

 

Momenteel werkt Child Focus aan nieuwe tools voor scholen en jongeren op drie niveaus. 

 • Ondersteunen van scholen bij het ontwikkelen van een sexting beleid.
 • Lespakketten en vormingen om jongeren bewust te maken van de impact van het ongevraagd doorsturen van seksueel getinte beelden en hun verantwoordelijkheid daarin.
 • Een sociale media tool die jongeren weerbaar helpt reageren wanneer ze zich onder druk gezet voelen om seksueel getinte beelden te maken en door te sturen.

EVALUATIE DOOR LEERKRACHTEN NA DE PREMIERE

Een overzicht van de evaluaties door de leerkrachten die aanwezig waren bij de première:

 • 75% evalueerde de voorstelling als ‘zeer goed’, 22% als ‘goed’ en 3% vond ze ‘in orde’. Niemand vond ze ‘zwak’ of ‘slecht’. 
 • 97% vond de voorstelling een goede aanleiding om met jongeren rond de thematiek te werken. 

In totaal ontvingen we 64 evaluaties. 

OVER DE MAKERS 

Elena Peeters studeerde in 2015 af in de richting ‘Woord’ van het Conservatorium Antwerpen. Haar eindwerk, de monoloog ‘Elena’, werd zo goed ontvangen dat een uitgebreide theatertour in Vlaanderen en Nederland volgde. Daarnaast is ze een deel van het ‘Zangerscollectief’. In 2017 speelt ze mee in de voorstelling ‘Niets’ van de Nieuwe Tijd en HETPALEIS. En in ‘Sex Thing’.

Tim Ielegems maakte naam als bezieler van de bluesband Fried Bourbon. Daarnaast trad hij onder meer op met Roland Van Campenhout, Steven De Bruyn, Gene Taylor en James Harman. Zo groeide hij uit tot één van de meest gerenommeerde Belgische bluesgitaristen. In 2016 bracht hij als zanger en gitarist van de nieuwe band ‘Shakedown Tim & the Rhythm Review’ het album ‘Hard to Catch’ uit. Met ‘Sex Thing’ maakt hij zijn debuut als theatermuzikant.

Mattias De Paep is schrijver/regisseur voor theater. Samen met Frank Van Erum richtte hij Theater O’Kontreir op. Met de jongerenvoorstellingen ‘Trip’, ‘Het Schaap van Vlaanderen’, ‘De Pest! aan mij’ en ‘F*ck!’ groeide dit jonge gezelschap in enkele jaren tijd uit tot een referentie voor educatief theater in Vlaanderen. Daarnaast schreef en regisseerde hij voor Klein Barnum, Theater Aan De Stroom, Le Mal du Sciècle, Gino Sancti, Kunst Z en het Conservatorium Antwerpen.

PRAKTISCHE INFO

 • Genre: muziektheater
 • Duur: 50 minuten zonder pauze
 • Maximum aantal toeschouwers: 200 per voorstelling
 • Speelvlak: minimum 4m diep x 6m breed
 • Licht- & geluid: wordt meegebracht (inbegrepen)
 • Minimale vereisten locatie: goed verduisterbare ruimte met goede akoestiek (geen echo)
 • Verhoogd podium aanbevolen bij meer dan 70 toeschouwers

PRIJS

 • Eerste voorstelling: 950 euro
 • Tweede voorstelling: 10% korting (zelfde plaats, zelfde dag)
 • Licht & geluidsinstallatie: inbegrepen indien niet aanwezig
 • Auteursrechten: niet inbegrepen
 • Verplaatsingskosten: niet inbegrepen
 • Vermelde prijzen zijn steeds exclusief 6% BTW