Grensgevallen

Een interactieve theatersessie over ‘seksualiteit & grenzen’

79% van het publiek zou tegen een jongen die wordt aangerand zeggen ‘dat dat mooi meegenomen is’. Is het slachtoffer een meisje, dan is dat maar 40%. 61% vindt dat iemand die onbedoeld over de grens van een ander gaat ‘beter moet checken of die het ok vindt wat hij doet’. 39% vindt dat de ander duidelijker ‘nee’ had moeten zeggen. Slechts 13% geeft aan dat een slachtoffer van verkrachting ‘niets anders had moeten doen’. En 66% van het publiek wil dat de actrice op het podium haar onderbroek uittrekt.

Nee is nee; ja is ja. Het lijkt zo eenvoudig en in principe is het dat ook. Maar als de hele ‘#metoo’ beweging ons iets geleerd heeft, is het dat er over seksuele grenzen nog heel wat te zeggen valt. Groepsdruk, graag gezien willen worden, schrik voor afwijzing, onzekerheid, foutieve beeldvorming door gendercliché’s,… Er zijn heel wat valkuilen en misverstanden die een positieve seksualiteitsbeleving in de weg kunnen staan. De interactieve theatervoorstelling ‘Grensgevallen’ schotelt een groep jongeren een reeks herkenbare situaties voor in de vorm van korte scènes. Na elke situatie reageren de jongeren via hun smartphone op confronterende stellingen en meerkeuzevragen. Waar ligt voor hen de grens?

Live statistieken tonen hen hoe hun klasgenoten denken over onder andere groepsdruk, privacy, aanranding, twijfels bij de ‘eerste keer’ en praten over seks. De opeenvolging van vragen en situaties confronteert hen met de consequenties van hun standpunt en zet hen aan het denken over waar die fameuze grens zich nu eigenlijk juist bevindt.

De ideale voorzet om met jongeren diepgaand te werken rond seks & grenzen

Na afloop van de sessie krijgt u van ons de gedetailleerde statistieken van de votings doorgemaild. Op basis daarvan kan u de meest relevante situaties bepalen om verder in kleinere groepen uit te diepen. De statistieken zijn de ideale ‘conversation starter’ om in de diepte met jongeren rond grenzen aan de slag te gaan.

Daarnaast ontwikkelde Sensoa ook een uitgebreide lesmap met concrete activiteiten per aangespeelde situatie die u kunnen helpen om de voorstelling maximale impact te geven. U kan de lesmap hier downloaden via Dropbox. 

Theater O’Kontreir ontwikkelde deze sessie in nauwe samenwerking met Sensoa. Hun ‘Vlaggensysteem’ vormt de theoretische ruggengraat van het programma. Deze tool schuift zes objectieve criteria naar voor  die u kan gebruiken om de situaties na afloop van de voorstelling te analyseren en te duiden. Zo heeft u een objectieve tool ter beschikking om aan te geven wat wel en niet OK is. Meer info: www.seksuelevorming.be/sensoa-vlaggensysteem.

GRENSGEVALLEN IN DE MEDIA

Reportage in het VRT Journaal van 16 mei 2018:

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/05/15/-grensgevallen—theatervoorstelling-moet-grensoverschrijdend-ge/

Reportage in De Standaard van 16 mei 2018

http://www.standaard.be/cnt/dmf20180515_03514750
 

Artikel in Het Nieuwsblad van 16 mei 2018

https://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180515_03514014//

Artikel in Het Laatste Nieuws van 16 mei 2018

https://m.hln.be/regio/mechelen/verkracht-toch-wel-een-beetje-eigen-schuld~aef013c4/

Reportage RTV van 16 mei 2018

http://www.rtv.be/artikels/theaterstuk-maakt-grensoverschrijdend-gedrag-bespreekbaar-a54232

 

PRAKTISCHE INFO

 • Genre: interactief theater
 • Duur: 1 uur zonder pauze
 • Maximum aantal toeschouwers: 200 per voorstelling
 • Speelvlak: minimum 4m diep x 6m breed
 • Licht- & geluid: wordt meegebracht indien niet aanwezig (inbegrepen)
 • Minimale vereisten locatie: voldoende grote ruimte
 • Verhoogd podium aanbevolen bij meer dan 70 toeschouwers

PRIJS

 • Eerste voorstelling: 950 euro
 • Tweede voorstelling: 10% korting (zelfde plaats, zelfde dag)
 • Licht & geluidsinstallatie: inbegrepen indien niet aanwezig
 • Auteursrechten: niet inbegrepen
 • Verplaatsingskosten: niet inbegrepen
 • Vermelde prijzen zijn steeds exclusief 6% BTW