Van twee kanten

Meneer, vroeger was het allemaal beter!  Die jongeren hebben geen respect meer.  Da’s niet waar, meneer : de leerkrachten hebben totaal geen respect voor ons.  Het moet wel van 2 kanten komen. Trouwens respect moet je verdienen…

Respect is moeilijk in statistieken of cijfers te vatten.  Respect is voor iedereen anders en toch weet iedereen perfect wat het  betekent… of niet?  Is dat net het probleem : moeten we terug aan mekaar gaan leren wat respect is?  Of is het gewoon niet in wetten te gieten maar heeft het alles te maken met empathie : het gaat niet over wat jij respectvol vindt maar wel wat de ander respectvol vindt. Oké, maar hoe kom je dat dan te weten wat die ander respectvol vindt?  

Heel veel vragen?  En geen sluitende antwoorden.  De denkoefening is net waar respect begint.  

‘Van 2 kanten’ is geen doorlopend verhaal omdat respect zoveel verschillende gezichten kent.  De voorstelling daarentegen schotelt jongeren een reeks verschillende situaties voor waarbij ze hun eigen moreel kompas moeten aanspreken en activeren.  

Na elke scène krijgen ze de kans via hun smartphone en het platform Mentimeter hun mening te geven op gerichte vragen die hen aan het denken zullen zetten.  Het resultaat is rechtstreeks en live te volgen op groot scherm.  

Dit denkproces kan nadien perfect uitmonden in een dialoog met en in de klas. 

De voorstelling kwam tot stand in samenwerking met de ‘Respectfoundation’.  Een Nederlandse organisatie die al jaren werkt rond respect. 

Deze keuze om een samenwerking aan te gaan met een Nederlandse organisatie, is het resultaat van een lange zoektocht.  Heel wat Vlaamse organisaties hebben het thema ‘respect’ wel ergens in hun werking, maar geen enkele heeft dit als core bussiness. 

De Respectfoundation uit Nederland werkt daarentegen uitsluitend rond respect : 

OVER DE RESPECT FOUNDATION

De Respect Foundation heeft als missie om de maatschappij mooier te maken door met jongeren te werken aan respect voor zichzelf, elkaar en de wereld om hen heen. Wij geloven dat alle jongeren een moreel kompas in zich hebben dat wij samen kunnen activeren en begeleiden. Wij samen: professionele opvoeders, samenwerkingspartners, financiers, ons eigen expertteam en jongeren zelf.

De maatschappij begint daar, waar kinderen en jongeren samenkomen. Scholen en sportclubs fungeren daarmee als mini-maatschappij. Een respectvolle samenleving kan worden bereikt door jongeren direct te begeleiden in het openstellen voor de ander, het gesprek aan te gaan, kritisch zelf na te denken en conflicten vreedzaam op te lossen. De Respect Foundation ondersteunt door middel van Respect Educatie docenten en leerkrachten met de kennis, vaardigheden en materialen om dit aan jongeren te leren.

Respect Educatie is beschikbaar voor leerkrachten en docenten van primair onderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en speciaal onderwijs. Via Respect Educatie bieden wij handvatten bij het behandelen van hedendaagse onderwerpen en vraagstukken als: respect voor jezelf, elkaar en de omgeving, identiteitsontwikkeling, sociale cohesie, (wereld)burgerschap, kritisch denken, probleemoplossend vermogen, weerbaarheid, handelingsperspectief en (eigen)verantwoordelijkheid. 

Samen inspireren, equiperen en activeren alle jongeren in Nederland én België!

Website: www.respectfoundation.nl
Campagnepagina: www.weekvanrespect.nl
Respectleskanaal: www.lessonup.com/respect

FOTO’S

OVER DE MEDEWERKERS

Frank Van Erum is acteur/theatermaker en medestichter van O’kontreir.  Bij het grote publiek is Frank vooral bekend als TV acteur in verschillende Vlaamse reeksen.  Zijn langstlopende rol was die van het personage Renzo uit Thuis.  Jongeren kennen hem ook als Michiel uit W817 en comedy-liefhebbers als Kevin uit Verschoten en Zoon.  

Frank is van vele markten thuis.  Met zijn cabaretgroep Gino Sancti speelde hij 13 jaar in Vlaanderen en Nederland en sleepte de Wim Sonneveldprijs in de wacht.  Met zijn band Plan Be won hij de Nederpopwedstrijd.  Binnen O’kontreir speelt en maakt hij heel wat jaren voorstellingen over sociale thema’s : ‘omdat je met theater meer kan bereiken dan enkel wat applaus.  Theater kan dingen in beweging zetten, mensen helpen in hun leven’.  

Louis Thyssen 

Dennis De Raeymaekers Is begonnen met Human beatbox op 17 jarige leeftijd.

Al snel steeg hij naar de top door de onophoudelijke zoektocht naar nieuwe geluiden en ritmes. Van de hip hop scene raasde hij door naar de electronische scene en beatbox werd overal gespeeld en was een echte party act.

Met zijn kompanen starte hij groepjes en deed hij verschillende optredens & opdrachten voor televisie, toneelproducties, privé feesten, festivals enzovoort…

Een tijdje later heeft hij zich geëngageerd om workshops te geven over vlaanderen Van teambuildings voor bedrijven tot kinderen met een beperking.

Via zijn contacten met de beatbox community en het bijscholen van technieken via youtube kanalen blijft hij up to date met de laatste nieuwe technieken en klanken.

Beatboxers hebben hun eigen signature sounds en niemand klinkt hetzelfde omwille van de fysiologische structuur van neus en keel. Dat is wat het zo uniek maakt en het je eigen unieke instrument wordt.

Mieke De Graeve zette haar eerste stapjes op het podium bij Jeugdtheater Rhetorika te Zele. 

Gebeten door de microbe volgde ze de richting Woordkunst-Drama aan het SKI te Gent. 

Mieke stond mee aan de wieg van Theater Tomaat waar ze met verschillende producties doorheen Vlaanderen trok om educatieve voorstellingen te spelen voor kinderen, jongeren en bedrijven. Maatschappelijke thema’s (zoals onder meer drugs, respect en stress) worden nooit uit de weg gegaan. 

De passie voor woord en theater tracht ze ook door te geven door stages en workshops te geven aan (anderstalige) jongeren. 

PRAKTISCHE INFO

  • Genre: interactief theater
  • Duur: 1 uur zonder pauze
  • Maximum aantal toeschouwers: 200 per voorstelling
  • Speelvlak: minimum 4m diep x 6m breed
  • Licht- & geluid: wordt meegebracht indien niet aanwezig (inbegrepen)
  • Minimale vereisten locatie: voldoende grote ruimte
  • Verhoogd podium aanbevolen bij meer dan 70 toeschouwers

PRIJS

  • Eerste voorstelling: 950 euro
  • Tweede voorstelling: 10% korting (zelfde plaats, zelfde dag)
  • Licht & geluidsinstallatie: inbegrepen indien niet aanwezig
  • Auteursrechten: niet inbegrepen
  • Verplaatsingskosten: niet inbegrepen
  • Vermelde prijzen zijn steeds exclusief 6% BTW