Het Schaap van Vlaanderen

Waar men gaat langs Vlaamse wegen, komen culturen elkaar tegen. En hoe! De één gaat door zijn dak van een tekeningetje, voor de ander volstaat een stukje stof om moord en brand te schreeuwen. Want Jan met de pet en Fatima met de hoofddoek: het is geen gemakkelijk huwelijk. Terwijl: gewoon respectvol samenleven; hoe moeilijk kan dat zijn?

Comedians Youssef El Mousaoui en Frank Van Erum willen met de voorstelling ‘Het Schaap van Vlaanderen’ een uitwisseling op gang brengen. Daarbij kiezen ze de scholen als vertrekpunt. Want vijftig jaar na de komst van de eerste Marokkaanse en Turkse migranten leven ‘oude’ en ‘nieuwe’ Vlamingen nog steeds eerder naast dan met elkaar. Maar op school komen leerlingen met uiteenlopende origine elkaar tegen.

 

OVER DE VOORSTELLING
Frank en Youssef gaan live en ongecensureerd de confrontatie aan. Vooroordelen, politieke correctheid, zwarte piet, halal slachten, asielbeleid, homoseksualiteit, vrijheid van meningsuiting, de rol van de vrouw en de hoofddoek,… Alle brandend actuele thema’s passeren de revue. Clichés vliegen over en weer, maar worden telkens weer ontkracht.

Elke sketch is opgebouwd vanuit een duidelijke invalshoek die vragen opwerpt en daarbij de ‘makkelijke’ antwoorden uit de weg gaat. Gevoeligheden worden niet vermeden maar net op een confronterende manier op tafel gelegd. Humor houdt een spiegel voor, zet aan het denken en functioneert zo als breekijzer om vastgeroeste ideeën los te wrikken. Frank en Youssef dagen het publiek voortdurend uit en betrekken hen actief bij de voorstelling.

Leidt dit alles tot een compromis à la belge? Of maakt een geniepige interculturele bom hen alsnog tot martelaren van de multiculturele samenleving?

VOORBEREIDING EN NABESPREKING

Om het in voetbaltermen te zeggen: aan een prachtige voorzet die niemand binnenkopt, heb je niets. Er is dan ook een cruciale rol weggelegd voor de begeleiders. Om hen hierbij te helpen, krijgen ze een gedetailleerd uitgewerkte lesmap ter beschikking die verschillende mogelijkheden aanreikt om de voorstelling voor te bereiden en te verwerken.

Voor de voorstelling diepen de jongeren in groepjes een aantal thema’s uit en informeren elkaar over wat ze gevonden hebben. Tijdens de nabespreking ligt de nadruk op debat en uitwisseling van ideeën. Bedoeling is dan niet zozeer om inhoudelijk bij te leren, wel om te ervaren, te discussiëren en elkaars standpunten te gaan begrijpen.

De lesmap bevat ook een reader met relevante artikels, links naar humoristische en confronterende filmpjes en andere hulpmiddelen om de aangereikte thema’s verder uit te diepen.

Mits een goede omkadering is dit project dan ook geschikt voor leerlingen uit het 4de, 5de en 6de jaar ASO, TSO, BSO en KSO.

OVER DE MAKERS

Youssef El Mousaoui werd in 2007 uitgeroepen tot eerste allochtone stand up comedian van Vlaanderen. Maar dat is niet zijn enige verdienste: hij is ook grappig. Sindsdien maakt hij al vier shows lang naast de straten ook de Vlaamse podia onveilig. Dat hij door meerdere toeschouwers na de film ‘Los’ werd aangewezen als één van de aanstokers van rellen op de Turnhoutse Baan in Borgerhout, maakt van hem de ideale vertegenwoordiger van de allochtone gemeenschap.

Frank Van Erum had als inwoner van het landelijke Moerbeke Waas buiten zijn Thuis-collega Mo nog nooit een Marokkaan van dichtbij gezien. Maar toen zijn Gino Sancti spitsbroeder Han Coucke na 13 jaar komische samenwerking solo de racistische toer opging, besloot Frank zich te verdiepen in de multiculturele samenleving. Aanvankelijk leverde dit gepieker niet meer op dan hoofdpijn en gevleugelde uitspraken als: ik ben geen racist, maar… Tot de confrontatie met een échte moslim als Youssef daar verandering in bracht: het Vlaanderen van Frank zal multicultureel zijn. Of het zal niet zijn.

Slaan ze de handen in elkaar of gaat het gevecht door tot één van beiden knock-out tegen het canvas gaat?


PRAKTISCHE INFO

 • Genre: stand-up comedy
 • Duur: 50 minuten zonder pauze
 • Maximum aantal toeschouwers: 200 per voorstelling
 • Speelvlak: minimum 8m breed x 6m diep
 • Verduisterde zaal: gewenst
 • Licht- & geluidsinstallatie: wordt meegebracht (inbegrepen) indien niet aanwezig
 • Technische fiche: wordt bij reservatie meegezonden, maakt integraal deel uit van de overeenkomst

PRIJS

 • Eerste voorstelling: 950 euro
 • Tweede voorstelling: 10% korting (zelfde plaats, zelfde dag)
 • Licht & geluidsinstallatie: inbegrepen indien niet aanwezig
 • Auteursrechten: niet inbegrepen
 • Verplaatsingskosten: niet inbegrepen
 • Vermelde prijzen zijn steeds exclusief 6% BTW

DOWNLOAD
Klik hier om de technische fiche te downloaden
Klik hier om de Lesmap en de Reader te downloaden

 

ENKELE REACTIES NA DE PREMIERE:

‘Dit is een voorstelling waar je alle kanten mee uit kunt. Het was totaal niet moraliserend, wat ik toejuich. Het is de beste ‘schoolvoorstelling’ die ik de laatste jaren gezien heb. Bedankt!’

‘Het Schaap van Vlaanderen’ was een schitterende weerkaatsing van wat bij de doorsnee mens leeft. Jullie laten hen lachen om de verkrampte ingesteldheid die ze hebben en wijzen  hen daarna op de tragisch-komische toestand waarin ze evolueren.’

‘De écht sterke momenten zijn die waar vooroordelen ontkracht worden of onverwachte botsingen ontstaan tussen wat elke groep over de ander denkt.’

‘Je lacht met de inhoud terwijl je je ook beschaamd voelt omdat het net de clichés zijn waarrond je grapjes maakt.’

‘Het feit dat er een mop wordt gemaakt in het Arabisch en dat de Belgische jongeren een keer aan de lijve kunnen ondervinden wat discriminatie is, want het is uiteraard niet leuk als een halve zaal lacht en je niet kan meedoen.’