EEN INTERACTIEVE THEATERSESSIE OVER ‘SEKSUALITEIT & GRENZEN’

79% van het publiek zou tegen een jongen die wordt aangerand zeggen ‘dat dat mooi meegenomen is’. Is het slachtoffer een meisje, dan is dat maar 40%. 61% vindt dat iemand die onbedoeld over de grens van een ander gaat ‘beter moet checken of die het ok vindt wat hij doet’. 39% vindt dat de ander duidelijker ‘nee’ had moeten zeggen. Slechts 13% geeft aan dat een slachtoffer van verkrachting ‘niets anders had moeten doen’. En 66% van het publiek wil dat de actrice op het podium haar onderbroek uittrekt.

Nee is nee; ja is ja. Het lijkt zo eenvoudig en in principe is het dat ook. Maar als de hele ‘#metoo’ beweging ons iets geleerd heeft, is het dat er over seksuele grenzen nog heel wat te zeggen valt. Groepsdruk, graag gezien willen worden, schrik voor afwijzing, onzekerheid, foutieve beeldvorming door gendercliché’s,… Er zijn heel wat valkuilen en misverstanden die een positieve seksualiteitsbeleving in de weg kunnen staan. 

OVER DE VOORSTELLING

De interactieve theatervoorstelling ‘Grensgevallen’ schotelt een groep jongeren een reeks herkenbare situaties voor in de vorm van korte scènes. Na elke situatie reageren de jongeren via hun smartphone op confronterende stellingen en meerkeuzevragen. Waar ligt voor hen de grens?

Live statistieken tonen hen hoe hun klasgenoten denken over onder andere groepsdruk, privacy, aanranding, twijfels bij de ‘eerste keer’ en praten over seks. De opeenvolging van vragen en situaties confronteert hen met de consequenties van hun standpunt en zet hen aan het denken over waar die fameuze grens zich nu eigenlijk juist bevindt.

Na afloop van de sessie krijgt u van ons de gedetailleerde statistieken van de votings doorgemaild. Op basis daarvan kan u de meest relevante situaties bepalen om verder in kleinere groepen uit te diepen. De statistieken zijn de ideale ‘conversation starter’ om in de diepte met jongeren rond grenzen aan de slag te gaan.

IN DE PERS
Klik op de afbeelding om een item uit het VRT journaal te bekijken
Klik op de afbeelding voor een reportage uit De Standaard
Klik op de afbeelding om een reportage op RTV te bekijken
Klik op de afbeelding voor een reportage uit Het Nieuwsblad
LESMAP

De theoretische ruggengraat achter ‘Grensgevallen’ is het ‘Sensoa vlaggensysteem‘. Aan de hand van 6 criteria kan je seksueel gedrag indelen in 4 categorieën, van oké naar helemaal niet oké. Ze zijn aangeduid met verschillende kleuren vlaggen. Bij elke vlag krijg je een aangepaste reactie voorgesteld.

Hoewel het vlaggensysteem niet expliciet in de voorstelling aan bod komt, vormde dit een handige toetssteen om de juiste mix van situaties samen te stellen. Sensoa ontwikkelde ook de lesmap bij de voorstelling met dit systeem in gedachten. 

De antwoorden die de jongeren gaven op de verschillende meerkeuzevragen vormen de kern van de nabespreking. U vindt verschillende werkvormen om die uit te diepen en de verschillende thema’s bespreekbaar te maken. 

Bij diverse scènes merkten we dat jongeren nog essentiële kennis missen om bepaalde situaties correct in te schatten. Daarom maakten we samen met Sensoa diverse korte, informatieve filmpjes die ook in de lesmap zijn opgenomen. 

U bent als leerkracht vrij om uit de map de voor uw leerlingen meest geschikte mix aan onderwerpen en werkvormen samen te stellen. De antwoorden op de vragen vormen hierbij een dankbare leidraad.  

IN samenwerking met Sensoa

Theater O’Kontreir ontwikkelde deze sessie in nauwe samenwerking met Sensoa.

Volgens Sensoa is seksuele  gezondheid meer dan afwezigheid van ziekte en voorkomen van risico’s van ongeplande zwangerschap, seksueel grensoverschrijdend gedrag, seksueel overdraagbare aandoeningen en hiv. 

Er moet ook aandacht zijn voor de plezierige en aangename kanten van seksualiteit. Dat vertaalt zich in een positieve en respectvolle benadering van seksualiteit en seksuele relaties. 

Binnen die visie ontwikkelt Sensoa vormingen voor leerkrachten en mensen actief in het jeugdwerk. Daarnaast bieden ze heel wat lesmateriaal aan. 

Een overzicht van al deze verschillende tools kan u hier terugvinden. 

Daarnaast ontwikkelde Sensoa ook de website allesoverseks.be Hier kunnen jongeren (en volwassenen) het antwoord vinden op zowat elke denkbare vraag over seksualiteit. Van de verschillende standjes tot menstruatie, porno of grensoverschrijdend gedrag: elk denkbaar onderwerp komt op een erg toegankelijke manier aan bod. 

OVER DE MAKERS

Michèle Even (actrice) behaalde haar master in de ‘Dramatische Kunst’ aan het Ritcs. Nadien focuste ze zich op theater bij gezelschappen als Abattoir Fermé, Laika en Navigators. Als danser en performer tourde ze met de gerenommeerde Italiaanse regisseur Romeo Castellucci door heel Europa. Michèle heeft ook een grote affiniteit met jongeren. Zo werkte ze als opvoeder met autistische kinderen en volgt ze een opleiding tot dramatherapeute. 

Frank Van Erum (acteur) is acteur/theatermaker.  Bij het grote publiek is hij vooral bekend als Renzo uit Thuis. Met zijn cabaretgroep Gino Sancti speelde hij 13 jaar in Vlaanderen en Nederland. Als mede oprichter van O’Kontreir speelt Frank al meer dan tien jaar voor duizenden jongeren. 

Mattias De Paep (schrijver/regisseur) is theaterauteur met jarenlange ervaring in het ontwikkelen van educatief theater. Hij werkte als redacteur voor Telesaurus en schrijver/regisseur voor het Gentse bedrijfstheatergezelschap Klein Barnum. Hij coachte ook cabaretduo Gino Sancti. Daarnaast schreef en regisseerde hij verschillende projecten voor gezelschappen als Theater aan de Stroom, Le Mal du Siècle, Uitgezonderd! Theater en Kunst Z. In 2013 richtte hij samen met Frank Van Erum Theater O’Kontreir op.

PRAKTISCH
  • Duur: 50 min

  • Eerste voorstelling: 1050 euro

  • Tweede voorstelling: 10% korting (zelfde plaats, zelfde dag)

  • Licht & geluidsinstallatie: inbegrepen indien niet aanwezig

  • Auteursrechten: niet inbegrepen

  • Verplaatsingskosten: 0,42/km

  • Vermelde prijzen zijn steeds exclusief 6% BTW

  • Publieksmaximum: 200 leerlingen