“Meneer, die jongeren hebben geen respect meer.”
“Da’s niet waar, meneer : de leerkrachten hebben totaal geen respect voor ons.  Het moet wel van 2 kanten komen.”

herkenbaar?

Respect is moeilijk in statistieken of cijfers te vatten.  Respect is voor iedereen anders en toch weet iedereen perfect wat het  betekent… of niet?  Is dat net het probleem : moeten we terug aan mekaar gaan leren wat respect is?  Of is het gewoon niet in wetten te gieten maar heeft het alles te maken met empathie : het gaat niet over wat jij respectvol vindt maar wel wat de ander respectvol vindt. Oké, maar hoe kom je dat dan te weten wat die ander respectvol vindt?  

Heel veel vragen?  En geen sluitende antwoorden.  De denkoefening is net waar respect begint.  

OVER DE VOORSTELLING

‘Van 2 kanten’ is geen doorlopend verhaal omdat respect zoveel verschillende gezichten kent.  De voorstelling daarentegen schotelt jongeren een reeks verschillende situaties voor waarbij ze hun eigen moreel kompas moeten aanspreken en activeren.  

Na elke scène krijgen ze de kans via hun smartphone en het platform Mentimeter hun mening te geven op gerichte vragen die hen aan het denken zullen zetten. Het resultaat is rechtstreeks en live te volgen op groot scherm. Dit denkproces kan nadien perfect uitmonden in een dialoog met en in de klas. 

De korte scènes laten toe alle mogelijke invalshoeken van ‘respect’ aan bod te laten komen. Het hoge tempo en de humor houden de aandacht vast. En een live beatboxer maakt het feestje compleet.

De voorstelling kwam tot stand in samenwerking met de ‘Respectfoundation’.  Een Nederlandse organisatie die al jaren werkt rond respect. 

FOTO's
LESMAP

Tijdens de voorstelling <- Van Twee Kanten -> worden de jongeren uitgedaagd om via de app Mentimeter verschillende vragen te beantwoorden over de gespeelde scènes. Nadien sturen we deze voting door naar de leerkrachten/begeleiders. 

Daarna is het volledig aan u: u kiest namelijk hoe u verder wil werken met de jongeren in de klas. 

Als u op onderstaande link klikt, zal u een tijdlijn zien van de voorstelling met alle gespeelde scènes. Per scène kan u vervolgens een les downloaden. U kan daarbij kiezen uit diverse werkvormen. 

Omdat respect zoveel kanten kent, vonden we het zinvol om rond deze verschillende invalshoeken een pakkeet aan te bieden. Iedere school/klas heeft zijn eigen werkpunten. U kan als leerkracht best inschatten hoe u de nabespreking concreet samenstelt. 

IN samenwerking met de Respect Foundation

De Respect Foundation heeft als missie om de maatschappij mooier te maken door met jongeren te werken aan respect voor zichzelf, elkaar en de wereld om hen heen. Wij geloven dat alle jongeren een moreel kompas in zich hebben dat wij samen kunnen activeren en begeleiden. Wij samen: professionele opvoeders, samenwerkingspartners, financiers, ons eigen expertteam en jongeren zelf.

Een respectvolle samenleving kan worden bereikt door jongeren direct te begeleiden in het openstellen voor de ander, het gesprek aan te gaan, kritisch zelf na te denken en conflicten vreedzaam op te lossen. De Respect Foundation ondersteunt door middel van Respect Educatie docenten en leerkrachten met de kennis, vaardigheden en materialen om dit aan jongeren te leren.

Website: www.respectfoundation.nl
Campagnepagina: www.weekvanrespect.nl
Respectleskanaal: www.lessonup.com/respect

OVER DE MAKERS

Louis Thyssen (acteur) is bij Vlaamse jongeren bekend als ‘Vladimir’ in de Ketnet serie ‘Nachtwacht’. Met bijhorende zaalshows stond hij in heel Vlaanderen op de planken. Daarnaast deed hij stemmenwerk voor diverse animatiefilms.

Mieke De Graeve (actrice) volgde Woordkunst-Drama aan het SKI Gent. Ze stond mee aan de wieg van Theater Tomaat en trok met verschillende educatieve producties door Vlaanderen. Daarnaast woord- en theaterstages aan (anderstalige) jongeren.

Dennis De Raeymaekers begon met beatbox op 17 jarige leeftijd. Zijn inspiratie haalt hij bij hiphop en electro. Hij treedt zowel solo als in groep op: tv opdrachten, theater, festivals en privé feesten. Daarnaast geeft hij workshops: van teambuiolding voor bedrijven tot kinderen met een beperking. 

Frank Van Erum (schrijver/regisseur) is acteur/theatermaker.  Bij het grote publiek is hij vooral bekend als Renzo uit Thuis. Met zijn cabaretgroep Gino Sancti speelde hij 13 jaar in Vlaanderen en Nederland. Als mede oprichter van O’Kontreir speelt Frank al meer dan tien jaar voor duizenden jongeren. 

PRAKTISCH
  • Duur: 60 tot 70 min

  • Eerste voorstelling: 1.050 euro

  • Tweede voorstelling: 10% korting (zelfde locatie, zelfde dag)

  • Licht & geluidsinstallatie: inbegrepen indien niet aanwezig

  • Auteursrechten: niet inbegrepen

  • Verplaatsingskosten: 0,42/km

  • Vermelde prijzen zijn steeds exclusief 6% BTW

  • Publieksmaximum: 200 leerlingen