Trip mee op de dunne lijn tussen vrijheid en verantwoordelijkheid. Tussen hallucineren en realiseren. Over stoned zijn als een kieken. of een garnaal. En nuchter zijn als … als wat eigenlijk ?

Experimenteren met drugs blijft populair bij Vlaamse jongeren. In het overgrote merendeel van de gevallen blijft dit gebruik beperkt tot een occasioneel experiment. Enkele cijfers:

Tijdens het schooljaar 2018-2019 zei 14% van de jongeren tussen 12 en 18 dat ze ooit cannabis hebben gebruikt. 2,3% deed dat regelmatig (wekelijks tot dagelijks). Vanaf de leeftijd van 15-16 jaar nam het cannabisgebruik gevoelig toe. 4% van de leerlingen had ooit andere illegale drugs dan cannabis gebruikt. Bij de oudste leerlingen (17 en 18 jaar) gebruikte 2% in de maand voor de bevraging een andere illegale drug dan cannabis. Xtc is de meest frequent voorkomende drug: 5% van alle 17-18-jarigen heeft ooit xtc gebruikt.
(bron: De Druglijn)

Toch blijft het belangrijk om jongeren bewust te maken van de effecten en gevaren van drugs. Met ‘Trip’ willen we hen stimuleren om hierover na te denken. Daarbij hebben we niet de ambitie om hen van drugs weg te houden: daar is heel wat meer voor nodig dan een theatervoorstelling. We willen hen wel bewust maken van de gevaren die schuilgaan onder occasioneel experimenteergedrag en hen een bewuste keuze laten maken. 

OVER DE VOORSTELLING

Het heeft geen zin om het te ontkennen: drugs gebruiken is gewoon leuk. Jij bent toch niet zoals de anderen, jij loopt niet mee in het rijtje, jij laat je hoofd niet leegvreten door de norm-aal.

Langzaam maar zeker ontdek je de andere kant van het verhaal. Vrienden die verdwijnen, een relatie die stukloopt, emoties die op hol slaan en plots is elke dag niet meer dan een streepje op een betonnen celmuur…

Trip neemt je mee in het hoofd van een druggebruiker. Laat je je verleiden door zijn pleidooi? Wij praten een uur. Maar jij hebt het laatste woord. Schuldig of onschuldig; dat is de vraag.

FOTO's
LESMAP

Bij de voorstelling hoort een erg uitgebreide lesmap die ontwikkeld werd door de ervaren preventie medewerkers van ‘De Sleutel’. 

Zij bekeken samen met ons de verschillende aspecten van druggebruik die in de voorstelling aan bod komen en selecteerde een aantal beproefde werkvormen uit hun preventiepakket ‘Unplugged’. Deze werden zo herwerkt dat ze naadloos aansluiten bij de voorstelling. Daarnaast vindt u in de lesmap ook uitgebreide info met betrekking tot diverse drugs, hun werking en het effect op de (mentale) gezondheid.  

U bent als leerkracht helemaal vrij om uit al deze werkvormen een nabespreking te puren die 100% op maat is van uw leerlingen. 

“Deze voorstelling zal een interessante instap zijn om te werken rond de problematiek van drugs, experimenteren, gebruik, misbruik, verslaving en ontwenning. U kunt het voorbereiden en achteraf verwerken aan de hand van activiteiten uit ons lessenpakket ‘Unplugged project’.”
Johan Van De Walle, preventiemedewerker en trainer van De Sleutel

IN samenwerking met De Sleutel

‘Trip’ kwam tot stand onder het goedkeurend oog van De Sleutel. Zij richten zich naar mensen met drugproblemen en risicogroepen met een aanbod van preventie, crisisopvang, ambulante en residentiële hulpverlening. 

Zo ontwikkelden ze een uitgebreid preventie aanbod voor scholen en jongeren. Daarbij besteden ze speciale aandacht aan jongeren uit maatschappelijk kwetsbare groepen. Het hele preventie aanbod is conform de ‘leerlijn verslavingspreventie’ ontwikkeld door de VAD en het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Specifiek voor het secundair onderwijs ontwikkelen en geven ze vormingen aan leerkrachten rond verslavingspreventie: kennis over drugs, attitudebeïnvloeding, versterking van persoonlijke en sociale vaardigheden bij leerlingen. Ze werken hiervoor met onderbouwde preventiemethodieken en vormingsmodules.

Een overzicht van dit vormingsaanbod kan u hier terugvinden.

OVER DE MAKERS

Frank Van Erum (schrijver/acteur) is acteur/theatermaker.  Bij het grote publiek is hij vooral bekend als Renzo uit Thuis. Met zijn cabaretgroep Gino Sancti speelde hij 13 jaar in Vlaanderen en Nederland. Als mede oprichter van O’Kontreir speelt Frank al meer dan tien jaar voor duizenden jongeren. 

Mattias De Paep (schrijver/regisseur) is theaterauteur met jarenlange ervaring in het ontwikkelen van educatief theater. Hij werkte als redacteur voor Telesaurus en schrijver/regisseur voor het Gentse bedrijfstheatergezelschap Klein Barnum. Hij coachte ook cabaretduo Gino Sancti. Daarnaast schreef en regisseerde hij verschillende projecten voor gezelschappen als Theater aan de Stroom, Le Mal du Siècle, Uitgezonderd! Theater en Kunst Z. In 2013 richtte hij samen met Frank Van Erum Theater O’Kontreir op.

Braam Verreth (acteur) zou je kunnen kennen als ‘Simon’ uit ‘Familie’ of als de vroegere ‘Franky’ uit ‘Thuis’. Voor ‘O’Kontreir’ speelde hij jarenlang de voorstelling ‘Trip’. Braam was ook te zien in voorstellingen van oa ‘Fabuleus’, ‘Ontroerend Goed’ en ‘Laika’. Als spelcoach en lesgever was hij aan het werk bij ‘JTO’ en verschillende muziek- en woord academies.

 

PRAKTISCH
  • Duur: 50 tot 55min

  • Eerste voorstelling: 950 euro

  • Tweede voorstelling: 10% korting (zelfde plaats, zelfde dag)

  • Licht & geluidsinstallatie: inbegrepen indien niet aanwezig

  • Auteursrechten: niet inbegrepen

  • Verplaatsingskosten: 0,42/km

  • Vermelde prijzen zijn steeds exclusief 6% BTW

  • Publieksmaximum: 200 leerlingen