Helden!

“Wat is dat toch? Die drang om te overleven? Als er één ding is wat iedereen hier kan, dan is ’t wel doodgaan. Maar mij… Mij lukt het niet.

Elke nacht droom ik van de kogel die mij zal verlossen, en als ’t fluitje gaat storm ik naar voor: vandaag is het zo ver! En het zou zo simpel moeten zijn. Al wat ik moet doen als de mof voor mij zijn geweer opheft, is zelf niet schieten. En toch denk ik maar één ding: leef! Ik storm op een mitrailleursnest af, kogels vliegen mij om de oren. Ik zie mijn maten vallen, hun gezicht in de modder. Zij wel! Maar ik, ik denk maar één ding: leef, leef, leef!

Ik vecht en leef en schiet en leef en dood en leef.”

HET VERHAAL

Fons is veertien als de oorlog uitbreekt. Zijn vader en broers trekken als soldaten naar het front. Hij  probeert met zijn moeder naar het veilige Nederland te vluchten. Wanneer zijn moeder wordt gedood, zwerft hij rond tot hij uiteindelijk per ongeluk aan het front beland. De gruwel van de loopgraven en het verlies van zijn familie maken van de verlegen jongen een cynische vechtmachine.

De slag van Passendale, de mijnslag van Mesen, de dodendraad, het spontane kerstbestand en de eerste gasaanvallen: ‘Helden!’ speelt zich af tegen de historische militaire gebeurtenissen in de Vlaamse westhoek. Maar het is vooral een onluisterend verhaal over sprankeltjes menselijkheid temidden van de vuile, grote oorlog. Een bezield pleidooi tegen de gruwel en zinloosheid van geweld.

ACHTER HET VERHAAL

Gefasineerd door de ‘Groote Oorlog’ dook Seppe Celie in de archieven van het Flanders Fields museum in Ieper. Hij kwam weer te voorschijn met een schrijnend, historisch correct verhaal. Daarmee kwam hij aankloppen bij Theater O’Kontreir. Wij waren meteen enthousiast door de kracht van de verhaallijn en de bezieling van Seppe om hiermee theater te maken en besloten hem te ondersteunen. Schrijver Mattias De Paep werkte het verhaal uit tot een speelbare theatertekst met literaire waarde. Regisseur Frank Van Erum coachte Seppe om het ook op een bezielde, confronterende manier voor kinderen toegankelijk te maken.

FOTO’S

 

LESMAP EN NAVERWERKING

Bij ‘Helden!’ hoort een gratis lesmap die nader inzoomt op de achtergrond waartegen het verhaal zich afspeelt. Deze activiteiten maken van de voorstelling de ideale ingang om de historische gebeurtenissen uit de oorlog aan bod te laten komen. Maar de map zoomt ook in op het leven van gewone mensen, mannen, vrouwen, kinderen én soldaten tijdens de oorlog. Daarnaast bevat ze ook een quiz vol verrassende weetjes.

DOELGROEP

De voorstelling richt zich tot kinderen uit het 5de en 6de leerjaar. Deze voorstelling komt het best tot z’n recht in een kleinschalige setting. Een vergeten hoekje op school, een zolder of een kelder, een podium: overal waar maximaal 50 kinderen bij elkaar kunnen komen, kan deze voorstelling worden opgevoerd.

OVER DE MAKERS

Seppe Celie is leerkracht in het basisonderwijs. Daarnaast schrijft en regisseert hij al jaren theater en musicalvoorstellingen met en voor kinderen. Door deze achtergrond weet hij dan ook uitstekend met kinderen om te gaan. Seppe een gedreven, getalenteerde verteller die met dit project zijn passie voor de Eerste Wereldoorlog combineert met die voor theater.

Regisseur  Frank Van Erum is vooral bekend als Renzo uit Thuis. Daarnaast speelde hij onder meer rollen in Stille Waters en Verschoten en Zoon. Hij toerde 13 jaar langs Vlaamse theaters met het cabaretduo Gino Sancti en won onder meer de Wim Sonneveltprijs. Als acteur speelde hij bij onder meer het NTG, Het Gevolg en Het Speeltheater. In 2013 richtte hij samen met Mattias De Paep Theater O’Kontreir op.

Schrijver Mattias De Paep is theaterauteur en regisseur. Hij werkte als redacteur voor Telesaurus en schrijver/regisseur voor het Gentse bedrijfstheatergezelschap Klein Barnum. Hij coachte ook cabaretduo Gino Sancti. Daarnaast schreef en regisseerde hij verschillende projecten voor gezelschappen als Theater aan de Stroom, Le Mal du Siècle, Uitgezonderd! Theater en Kunst Z. In 2013 richtte hij samen met Frank Van Erum Theater O’Kontreir op.

PRAKTISCH

  • Genre: verteltheater
  • Duur: 50 min
  • Speelvlak: minimum 4 x 4 m
  • We brengen alles mee; u hoeft enkel een ruimte te voorzien

PRIJZEN

  • Prijs op school: 350 euro, 2de voorstelling binnen zelfde dagdeel: 150 euro
    Er is een publieksmaximum van 50 kinderen per voorstelling (2 klassen)
  • Prijzen zijn steeds exclusief 6% BTW, km vergoeding en auteursrechten